Bitcoin Diprediksi Jadi Aset Risk-Off Di Saat Bullishnya Pasar Kripto

Redaksi PetiknetJumat, 12 Agustus 2022 | 21:32 WIB
Bitcoin Diprediksi Jadi Aset Risk-Off Di Saat Bullishnya Pasar Kripto

Petik.net - Dagangan dalam pasaran kripto pada minggu lalu telah menyaksikan kenaikan harga atau melonjak, diterajui oleh Bitcoin yang melonjak naik dan hinggap dalam julat 23,261 dolar AS dalam 24 jam terakhir. 

Peningkatan serupa juga dialami oleh beberapa altcoin dalam perdagangan CoinMarketCap, Selasa (9/8/2022). Harga Ethereum melonjak 7.58 peratus dalam seminggu untuk melonjak kepada 1,704 dolar AS.

Sementara itu, Solana naik kira-kira 1.28 peratus kepada $40.98.

Susulan tindakan kenaikan harga lain, mata wang kripto berasaskan meme turut dialami, iaitu Dogecoin yang mencatatkan peningkatan sebanyak 5.49 peratus kepada 0.07018 dolar AS dan Shiba Inu yang merayap 3.82 peratus kepada 0.00001218 dolar AS.

Walaupun pergerakan Bitcoin dan sebilangan altcoin mengalami pengukuhan harga, keadaan ini tidak semestinya menjamin kedudukan pasaran crypto daripada risiko di luar risiko.

Menurut pakar strategi komoditi kanan di Bloomberg Mike McGlone, Bitcoin dan mata wang kriptografi lain kemungkinan besar akan beralih daripada aset yang berisiko kepada aset yang tidak berisiko pada separuh kedua 2022.

“Saya melihat ia beralih kepada lebih banyak aset berisiko seperti bon dan emas, kemudian kurang daripada aset berisiko seperti pasaran saham,” kata McGlone.

Untuk makluman, Risk off adalah situasi di mana pelabur dan pedagang lebih dominan dalam mengambil langkah untuk mengelakkan risiko dengan menarik balik semua aset crypto daripada pasaran cryptocurrency dan kemudian menjualnya.

Menurut McGlone, kemunculan risiko penghentian risiko dalam pasaran crypto boleh berlaku disebabkan oleh kesan lonjakan inflasi.

Kadar inflasi yang meningkat di beberapa negara memaksa bank pusat mengetatkan dasar monetarinya dengan menaikkan kadar faedah penanda arasnya untuk mengawal pecutan kadar inflasi.

Seperti bank pusat Amerika, Fed baru-baru ini menaikkan kadar faedah penanda arasnya sebanyak 75 mata asas selepas kerajaan AS mengumumkan peningkatan kadar inflasi kepada 9.1 peratus.

Bukan itu sahaja, bank pusat Britain itu juga telah menaikkan kadar faedah sebanyak 50 mata asas kepada 1.75 peratus.


Disclaimer: Setiap keputusan investasi ada di tangan pembaca. Pelajari dan analisis sebelum membeli dan menjual Crypto. Petik.net tidak bertanggung jawab atas keuntungan dan kerugian yang timbul dari keputusan investasi.
Informasi yang diberikan dalam artikel ini hanya untuk tujuan informasi dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat keuangan atau investasi. Investasi Cryptocurrency tunduk pada risiko pasar, dan pembaca harus berhati-hati dan melakukan uji tuntas.